Innehållsdeklaration

Tanken, i den mån den finns, är att skriva av mig om kroppsfixering, nakenhet, självkänsla, perfektionism, reklam- och mediainflytande, jämställdhet, sexualisering och annat jag tycker om att skriva om.
Det dyker även upp diverse länkar till saker jag snubblar över.
Är tyvärr inte så frekvent uppdaterad längre, dock enstaka inlägg och scheman för hyrda bad i Uppsala.

lördag 25 juli 2009

Barn, nakenhet och skam

Efter en artikel i New York Times om när och var barn skall få vara nakna, om ens överhuvudtaget så har det regnat in insändare i ämnet. En del vettiga och en del inskränkta och skrämmande. Intressant i vilket fall.

torsdag 23 juli 2009

Intressant sammanställning

Hittade en sammanställning med fakta och hänvisningar till olika undersökningar med inriktning på hur flickor/kvinnor påverkas och utnyttjas på bekostnad av deras självbild genom marknadsföring av så kallade kvinnoprodukter. Speciellt med hänseende till den symbios som de annonsköpande företagen och kvinnomagasinen lever i.

Går det inte att stoppa?

Ibland blir jag nedstämd när jag läser om den riktning attityden mot nakenhet går i.
Ett exempel är när den så välkända, och kanske lite mytomspunna, franska toppless-acceptansen nu beskrivs vara på tillbakagång. Det som är mest betryckande är anledningen som de förut så fria fransyskorna (och fransmännen) ger: Det är inte av moraliska skäl som de väljer att ha bikinitop utan för att bara de som anses vara snygga får visa sina bröst. Det är alltså inte du, inte religionen eller moralen som bestämmer när du skall få visa din kropp, utan den mediaorkestrerade utseendefascismen. Pekar inte dina bröstvårtor åt rätt håll, har rätt färg och sitter på bröst av rätt storlek så skall du gömma dem så vi andra slipper se dem.
Behöver jag understryka att detta endast gäller kvinnor? Mäns bröst får se ut precis hur som helst.
Men det finns motstånd, iallafall i england (läs även nej-sidans inlägg, där det tyvärr också framställs som att bara "det vackra folket" har tillstånd att visa sig nakna.
Jag kan ju inte franska men jag antar att det pågår en debatt även i frankrike, kanske nån med kunskap i språket kan informera mig?

Om ni också blev lite knäckta av dessa senaste rön, läs även den lysande artikeln av Liz Langley på alternet. Hon säger precis det jag försöker säga här på bloggen. Bra skrivet.

Detta inlägg skrevs helt trådlöst, sittandes på altanen ute vid stugan. Jag sitter och tittar på svalorna som störtar omkring mellan träden, utan nånting annat på sig än det som de fått av naturen. Av den enla anledningen att det skulle hindra dem och störa deras naturliga rörelser, man blir avundsjuk.
Nu skall jag gå ner och kratta grus på parkeringen så jag antar att jag måste klä på mig åtminstone shorts, för att... ja varför egentligen, inte fan kommer det hjälpa mig kratta.

måndag 20 juli 2009

Nakenchock i SvD

Sådär, nu verkar sista delen i SvD:s Idagserie Nakenchock ha blivit publicerad, den sedvanliga kommantarssummeringen.
Innan jag går in på kommentarerna vill jag ge min uppfattning om serien. Jag måste säga att samtifigt som jag tycker den var väldigt bra och tog upp många sidor om synen på den nakna kroppen så tycker jag att delarna var lite för separata, det hade varit roligare med lite mer röd tråd än bara den nakna kroppen. Lite historik om hur moralen sett ut kring nakenhet och vad som är moderna missupfattningar av traditioner och kanske ett samtal om de olika ämnena med representanter från olika "sidor".
Men helt klart intressant och jag är väldigt tacksam att ämnet fått en sån grundlig genomgång.

Kommentarer och mina reflektioner:
HÄR I HOLLAND har folk ett mycket mer avslappnat förhållande till sin kropp. I omklädningsrum på gym och badhus går folk obehindrat omkring nakna. Badar gör man i bikini/baddräkt/badbyxor. Annars blir man tillsagd – och lyder – precis som i många andra liknande situationer i samhället. I många bastur blandas män och kvinnor – ingen tycks ha problem med detta.

Gäst i Holland

Samma erfarenhet har jag, just ifrån Holland som blev värd för mitt första besök till ett organiserat nakenbad. Efter det var jag såld, det enda jag ångrar är jag väntade så länge.

...
Också av andra skäl borde man få möjlighet att använda duschar med dörrar: jag tänker på överviktiga, anorektiker, personer som har skadat sig själva och har dåligt självförtroende.

María Noel Mones

Detta känns som klassiskt "angripa-symptomen-och-inte-orsaken". Kommer personerna i fråga att få bättre självförtroende om de isoleras ifrån övriga? Vore det inte bättre att de får se att ingen är perfekt, perfekt i reklamhänseende alltså.

NAKET ÄR EROTISKT. Dessa naturister som försöker att averotisera nakenhet är inget annat än puritanska sexhatare, vars mål är att förvandla all form av sex till enbart en reproduktiv funktion. Det är samma människor som försöker förbjuda erotisk litteratur och censurera sex på film.

Jag älskar att bröst och andra kroppsdelar har en erotisk och eggande laddning. Det gör livet mer njutningsbart och spännande.

Anonym

Jag ser det väl inte som att averotisera nakenhet som så mycket som att istället flytta erotiskt fokus från utseende till person och då finns det ju så mycket mer att eggas av. Vad vinner vi på att blanda ihop nakenhet och erotik? När jag är naken tillsammans med mina barn tillexempel finns inte nån erotik inblandad. När jag har sex med min älskade däremot finns det erotik, men då behöver vi inte ens vara nakna.

...
Jag badar ofta naken på helt vanliga stränder om det inte är fullt med folk, så man kan gå undan en bit. Jag gillar inte att gå till vissa nakenbad för det är en stor övervikt av män och det känns onaturligt. Jag vill ha kvinnor omkring mig också, helst nakna.

Naturligast vore om det kunde vara som i Danmark: den som vill ta av sig naken får det och de andra slipper.

Christer

instämmer i sista meningen men i övrigt känns det lite tveksamt. Varför måste han ha kvinnor, helst nakna, omkring sig för att kunna njuta av sin egen nakenhet?

Länkar till alla delarna i SvD:

fredag 17 juli 2009

Porr som förebild?

Låt mig börja med att säga att jag inte är en rabiat porrmotståndare, det jag opponerar mig mot är den kommersiella, industriellt framställda porren med stereotypa könsroller som ofta produceras med hjälp av droger, förtryck och människohandel.
Jag läste ett stycke i ett inlägg om vikten av en shysst attityd mot människokroppen och sex. Då jag återigen uppmärksammades på det faktum att om vi som förebilder inte visar den kommande generationen hur vanliga, nakna människor ser ut, inte talar med dem om hälsosam sexualitet och inte lär dem att det är tillåtet att vara nyfikna på sex kommer de att vända sig till andra källor, förmodligen lättåtkomlig porr. Om deras sexuella nyfikenhet alltid bemöts med skuld och fördömanden från oss, kommer de inom porren att hitta en fristad där allt uppmuntras, är tillåtet och där de får se och upptäcka allt som går att göra. Inget fel i det som sagt, allt skall vara tillåtet, men det måste finnas tid och plats för någon slags balans mellan utforskande och eftertanke, vilket det råder brist på inom kommersiell porr, det är inte dess affärsidé. Om vi dessutom fått de att skämmas över sina sexuella tankar kommer de förmodligen inte att våga prata med någon om det de ser och det reflekterande, speglande samtalet uteblir.
Om inte vi tillfredställer ungas nyfikenhet kommer de att släcka sin törst nån annanstans, vi varken kan eller skall försöka stoppa deras nyfikenhet. Det vi måste göra är att välja vad de skall ha för förebilder inom sex.

torsdag 16 juli 2009

Utmärkt sammanfattning

The Political Naturist (fd. Nudiarist) ger i ett inlägg en lysande sammanfattning om hur barn påverkas av vuxna till att tro att den nakna kroppen är nåt fult, syndigt och nåt som måste döljas vid alla tillfällen.

När tycker du barn skall lära sig att de inte får vara nakna? Vilka argument använder du?

Var dig själv!

tisdag 14 juli 2009

Sista kommentaren säger allt

I en filmsnutt får vi se en amerikansk ensamseglare (?) gå iland i Kroatien och där stöter han på en naruristcamping.
Ser lockande ut...

Inga-badkläder-dagen!

När får vi se den här i Sverige?
I spanien är det dags för Day without swimsuits som jag hittade via My Secret Public Blog.

fredag 10 juli 2009

*Gapar och stirrar framför mig*

The instructor, a woman, came over not to help my daughter blow bubbles but to tell me that it was "inappropriate" that the baby was wearing only a swim diaper and was effectively topless (gasp), because, "um, it's a girl, right?"

[Free NYC Swim Class: You Get What You (Don't) Pay For]

torsdag 9 juli 2009

De glada ungdomarna rusar ystra mot målet...

I nåt som mest liknar en journalfilm från strax efter förra sekelskiftet vill Aftonbladet visa hur det gick till på Roskildes årliga Nakenlopp, det finns bättre filmer att nå från naturisten.se men oavsett så ser det fritt och roligt ut. Undrar hur många av dem som får blodad tand och fortsätter näcka när det är bekvämt?

Skrämmande

Jag tycker det är skrämmande när människor är så verklighetsfrånvända, pryda och nymoralistiska att de har mage att påstå att nakenhet är onaturligt och skadligt för barn.

Självemotsägelse?

Med tanke på mitt förra inlägg kanske det låter konstigt att jag tipsar om detta program som kommer att gå på Virgin1 ikväll (torsdag 9/7). Kl 21 engelsk tid, borde väl vara kl 22 här?
Skall dock bli intressant att se hur de tar sig an det hela, hoppas jag hittar programmet nånstans.

We'll be right back after the break...

En bra sammanfattning av varför jag saknar förtroende för reklambaserade media, de är inte ute efter att upplysa, informera eller ens intressera. De söker bara snabba billiga poänger så att konsumenterna skall få känna sig smarta och inräknade i den stora gruppen "normala". Se på alla dokusåpor, förnedrings-tv och så kallade dokumentärer vars enda syfte är att framställa en grupp som utomstående och peka på deras konstigheter så resten av befolkningen kan känna sig trygga i sin normalitet.
Det vore ju tjänstefel att släppa fram ett program som vänder fingret mot tittarna eller som försöker lära dem använda sitt kritiska öga. Dels skulle tittarna tröttna, det är ju jobbigt. Och precis som påpekas i ovanstäende strip skulle de kanske inte lika välvilligt svälja reklamen i pausen.
Bit inte den hand som föder dig.
...och visst går det att debattera hurvida public-service är att föredra men av det jag sett hittills pekar allt på det.

onsdag 8 juli 2009

Trevlig läsning...

...speciellt för er som är nyfikna, men inte tagit er till att prova på än.
En lite reklamsmakande artikel, men ändå trevlig och välskriven om hur ett besök på en nudist resort kan te sig.

Sen hade jag tänkt att skriva lite om den här artikeln som tar upp en brittiskas besök på Brummers naken-B&B på Hylteberga gård. Men jag hänvisar helt enkelt till naturisten.se:s recension istället, de säger samma som jag tänkte ha sagt.

Nu har även del 5 av Idagsidans serie Nakenchock (SvD) kommit. Undrar vem den där "Anders" är som inte vågar stå med sitt efternamn, verkar annars vara en kille med koll ;)
Som jag sade tidigare skall jag försöka ta mig tid att skriva nåt om serien när den är klar. Eller så får den tala själv, nyttig är den iallafall.

Lite nytt på naturisten.se

Ett par nya inlägg och artiklar finns nu uppe på naturisten.se

lördag 4 juli 2009

Myggfritt!

Min hemstad är för närvarande drabbad av en mygginvasion och av en speciellt aggresiv art dessutom. Därför var det med viss tvekan vi packade och åkte ut till Fjällnora idag. Vi har väl alla hört skämt om att vara som en mygga på ett nakenbad. Glatt överraskade av den gynnsamma brisen som från rätt håll blåste bort myggorna spenderade vi en skön förmiddag utan kläder i och kring det varma vattnet. Matade fiskar och byggde kanaler.
Kan även meddela att det ymniga regnandet tidigare i sommar verkar ha sköljt bort den skämda lukten från sanden de ansvariga dumpat där.
Rekommenderar ett besök för samtliga!

fredag 3 juli 2009

Nytt nummer av naturisten.se

Osäker på när det publicerades men här är det! Läs och lär!

Finns det hopp kanske?

I en rapport från Storbritannien påstås det att den senaste värmeböljan lockade fram väldigt många nya naturister. Främst unga kvinnor, dessa påstogs ha tagit steget att slänga kläderna främst för att få till en heltäckande solbränna.
Kan det vara så att useendefixeringen kan göra så att fler upptäcker naturismen och kanske genom utövandet av social nakenhet inser att utseendet inte är så viktigt iallafall. Det vore väl en härlig ironi?

torsdag 2 juli 2009

Dags för lite team bonding?

Nånting som jag tyvärr inte tror skulle funka på mitt jobb då det är lite för många anställda. Men jag kan mycket väl tänka mig att det funkar för mindre arbetsplatser som har tappat gnistan.
Det är alltså en "business psychologist" som tar sig an en reklambyrå som tydligen kände att de tappat gnistan. Som avslutning på en veckas arbete erbjuds kollegorna att jobba en dag nakna på kontoret.
Jag skulle gärna se detta som en del av en kick-off, för det är nåt väldigt speciellt att dela en naken-uplevelse. Man får lätt en speciell relation med de man varit naken tillsammans med. Prova!

Egoist, javisst! Naturist, såklart!

Egoist har ju blivit ett ord som är väldigt negativt laddat. Är det bara här i jantelags-sverige eller gäller det generellt i världen?
Därför hajade jag till när jag såg rubriken "Naturist Ego" borta hos Come As You Are.
Jag känner mig inte som ett ego, men efter att ha läst inlägget så förstod jag vad som avsågs och kan inte annat än instämma. Det handlar inte om vad andra tycker och tänker så mycket som om vad du själv tycker och tänker.
Men samtidigt ingår den sociala biten tycker jag, det är inte samma sak att knata omkring ensam och naken som det är att vara naken bland andra människor. Och det är inte för att visa upp sig, utan mera för att känna att man är en del i en social gemenskap och accepterad. På lunchen idag pratade vi om att det här med nakenhet som en minsta gemensamma nämnare mellan människor och om jag kan känna att jag blir accepterad när jag är som mest oskyddad och helt utan fysisk fasad så är det en väldig trygghetskänsla.
Och trygghet är väl en väldigt egoistisk sak?
Det som kan debatteras är väl vad som kommer först. Är det bara redan trygga människor som vågar klä av sig och får de då en förstärkt känsla av social trygghet?

onsdag 1 juli 2009

Idagsidan i SvD

kör nu en serie om nakenhet och hur det passar in i vårt moderna samhälle.
Se till att följa den! Själv ser jag fram emot kommande intressanta delar.
Jag återkommer när serien är klar och summerar här.

Edit: Del två här