Innehållsdeklaration

Tanken, i den mån den finns, är att skriva av mig om kroppsfixering, nakenhet, självkänsla, perfektionism, reklam- och mediainflytande, jämställdhet, sexualisering och annat jag tycker om att skriva om.
Det dyker även upp diverse länkar till saker jag snubblar över.
Är tyvärr inte så frekvent uppdaterad längre, dock enstaka inlägg och scheman för hyrda bad i Uppsala.

onsdag 30 januari 2008

Att resa lätt

Har fått en ny innebörd i och med den tyska resebyrån OssiUrlaub som tänker erbjuda flygturer till naturiststället Usedom i Östersjön där man kan resa naken.
Jag har tidigare listat saker jag skulle ha svårt att göra naken, jag tror resa med flyg skall in på den listan.
Tydligen skall man få lov att klä av sig först när man kommit ombord, annars hade väl ett argument varit att underlätta säkerhetskontrollen.
Jag har svårt att se njutningen att sitta på ett vanligen ganska svalt flygplan utan kläder, det är inte en miljö som lockar mig till nakenhet.
Kan inte ni som läser berätta vad och vad ni inte skulle kunna tänka er att göra utan kläder?

söndag 27 januari 2008

Perfectly normal

Rubriken gjorde sig bättre på engelska denna gång, jag hittade inte rätt ord på svenska.
Det jag funderade på denna gång är vad som gör att utseendet på en del personers kroppsdetaljer anses normalt medan ett annat, men lika funktionellt, utseende kan anses vara avvikande och i behov av åtgärd.
Som oftast drabbar utseendebedömningar kvinnor hårdare än män, även om det håller på att bli mer rättvist även här. Tyvärr är det inte rätt väg att gå tycker jag då vi inte behöver mer utseendefixering, utan mindre, både hos killar och tjejer.
I en del forum jag frekventerar hör jag ibland tjejer som oroligt frågar om utseendet på sina kön, allt ifrån rakning till synliga (ofta benämda "hängiga") inre blygdläppar.
Såvitt jag förstått och av egen erfarenhet så har det inte nån funktionell betydelse hurvida de syns utanför de yttre eller inte och med bedömning av de svar som kommer till de frågande tjejerna så finns det inte många killar som skulle backa ur när de hamnar i situation att kunna bedöma dem, tvärtom.
Det som kanske är extra märkligt är att de tjejer som hävdar att de får skav på de delarna när de har tajta jeans inte ser jeansen som orsak utan lägger skulden på den egna kroppen. Än en gång har reklamen lyckats i att skuldbelägga den egna kroppen genom att inpränta ett budskap om hur du måste se ut för att duga.
Oavsett om de får detta artificiella fysiska problem eller om de bara är oroliga över hur en framtida partner skulle reagera så är det påfallande vanligt att fråga efter eller diskutera olika kirurgiska ingrepp för att bättre passa in i mallen.
Skrämmande, oavsett om det handlar om bröst, blygdläppar eller andra kroppsdelar.
Än en gång tror jag att de som fått växa upp med en avslappnad attityd till nakenhet har en bättre uppfattning om vad som inbegrips i begreppet normalt när det kommer till den mänskliga kroppen.

torsdag 24 januari 2008

Newsflash!

Ville egentligen bara berätta för er som läser via googles RSS-läsare eller nåt annat feed-verktyg att det finns en strikt vetenskaplig undersökning att klicka i på bloggen nu.
Jag skall försöka fortsätta med att ha en attitydundersökningsfråga framöver. Har ni några förslag på frågor så kommentera gärna in dem. Eller om ni har nån kommentar till den aktuella frågan så är det bara att hojta. Ni vet väl att ni kan vara anonyma...

måndag 21 januari 2008

Lika olika II

Här har jag skrivit om det förut. Jag tänkte nu försöka spinna vidare där jag avslutade.

Jag snubblade över en debattartikel som förespråkar gemensam nakenhet som en väg mot jämställdhet. Nakenfis har också skrivit lite nya inlägg som stämmer väl med vad jag känner.

Det som kittlar mina tankar nu är det faktum att så många människor även i vår moderna tid känner ett behov av att markera kön på barn genom kläderna. Barn är ju asexuella varelser (och skall så vara) tills de nått en viss ålder, vanligvis nånstans i puberteten. Varför är det då så viktigt att på spädbarn visa genom rosa, rysh-pych och blommor att det är en blivande kvinna som ligger i vagnen? Är det för att de skall kunna bemötas på "rätt" sätt och masseras in i den roll som de enligt genusnormen skall ha. För tänk om barnet vore helt genuslöst när de mötte en främling, vad skulle hända då? Jag har märkt att en av de första sakerna som folk frågar är om det är en pojke eller en flicka som jag har med mig. Jag får en väldig lust att svara: Spelar det nån roll? Tyvärr anses det förmodligen lite oförskämt och snäsigt att inte ge det svar de förväntat sig. Men en vacker dag så kanske...

Om man samtidigt ser det här i parallell med vad som sker på en badstrand med barn så kan man fundera lite mer. Barn accepteras oftast nakna på allmänna badstränder, iallafall upp till 3-4 års ålder. Vad är det som gör att de sedan skall tvingas klä på sig obekväma, skavande, sandsamlande och fuktbevarande badkläder? Barnen bryr sig ju knappast, mer än att de vill se ut som de vuxna möjligen. Förmodligen är det den mer eller mindre inbillade risken för snuskgubbar som spelar in. Jag vill inte förringa den skada dessa personer kan åsamka andra men samtidigt tror jag att det är ett lite överdrivet problem just på badstränder. Men jag skall erkänna att jag inte har så mycket erfarenhet på området. Dock har jag en teori som går ut på att personer som har en felriktad sexuelitet undviker att utsätta sig för risken att bli avslöjade. Den risken borde (för män) vara påtaglig på en nakenstrand, iallafall såvida de inte gräver en grop och ligger på mage hela dagen.
Jag har läst att barn som växer upp med att vara på nakensträder får en mer avslappnad inställning till sin egen och andras kroppar, det hjälper de även att sätta egna (och därmed sunda) gränser om vad som är ok för dem. De får lättare att prata med vuxna om de skulle utsättas för nån slags övergrepp senare i livet då nakenhet för dem inte är något skamfyllt, de slipper skämmas över att de själva varit nakna.
Här är en intressant artikel med refernser i ämnet.

Sen kan jag inte låta bli att lägga ut en länk till en artikel om hur en brassevaxning går till. Berättat av en vaxare som även ger sin sunda syn på hur kroppsfixering och skönhetsideal påverkar unga idag.
Innan man provar att ta bort hår i underlivet skall man veta att det finns problem som kan uppstå, att håret finns där av en anledning och att det INTE är mer hygieniskt utan hår. Dock går det för många att utföra detta utan problem och gillar man det så är det ju bara att köra på. Jag gör det, får inga problem men kan däremot inte raka mig i ansiktet med hyvel och har därför fått byta teknik där. Det är inte konstigare än så. Gör det DU känner är rätt för dig, om du får problem, sluta.